Conso.ro: Finante http://www.conso.ro/listare-stiri Finante http://www.conso.ro/assets/images/conso_logo_rss.jpg Conso.ro: Finante http://www.conso.ro/listare-stiri Bilantul Prima Casa 2014: 25.000 garantii, 900 milioane euro finantari http://www.conso.ro/credite-imobiliare/bilantul-prima-casa-2014-25.000-garantii-900-milioane-euro-finantari ar_3281 Valoarea creditului mediu este de 36.000 euro, una destul de redusa in conditiile in care preferintele debitorilor pentru apartamentele de 3 camere au crescut. De la inceputul programului s-au semnat 130.000 contracte de garantare, valoarea creditelor fiind de 5 miliarde euro. In intervalul septembrie-noiembrie, numarul garantiilor emise a urcat cu 52% fata de 2013, iar valoarea finantarilor a crescut la 278 milioane euro. Bucurestiul este pe primul loc la numarul solicit?rilor de imprumuturi Prima Casa, cu 35.000 de dosare (27% din total), urmat de Ilfov (8,8%), Cluj (7%), Timis (6%), Iasi si Constanta (cate 5% fiecare).

Citeste si

]]>
Finante Banci Thu, 18 Dec 2014 18:19:37 +0200 Conso
Moment de respiro pe burse http://www.conso.ro/investitii/moment-de-respiro-pe-burse ar_3282 Comentariile Fed de miercuri au declansat o revenire in pietele bursiere si de marfuri. Leul si-a continuat tendinta de apreciere usoara fata de euro, iar BVB a afisat joi cresteri de peste 2% a indicilor. Se va repeta scenariul din 2008? Fed a inlocuit sintagma “dobanzi scazute pe termen nedeterminat” afirmand ca se va dovedi “rabdatoare” cu cresterea dobanzilor, pana ce economia nu va impune altfel. Cu o inflatie sub tinta Fed de 2% si cu un pret al petrolului in scadere, preturile nu par sa forteze mana bancii centrale americane. Piata a mutat in 2016 prima urcare a dobanzilor, fostul target fiind trimestrul trei din 2015. Cresterea indicilor bursieri la New York a fost in jurul a 2 procente ieri, petrolul WTI s-a apreciat la randul sau azi pana la 58 dolari/baril (de la 55) si lumea pare sa astepte sarbatorile mai linistita. Euro a fost cotat de BNR la 4,47 lei (-0,07%) iar dolarul la 3,62 lei (+0,91%).

Citeste si

]]>
Finante Banci Thu, 18 Dec 2014 18:17:16 +0200 Conso
BCR: Dobanzile la depozite se vor mentine peste inflatie http://www.conso.ro/depozite/bcr-dobanzile-la-depozite-se-vor-mentine-peste-inflatie ar_3278 Economistul-sef al BCR, Radu Craciun considera ca ratele dobanzilor platite de banci la depozite vor continua sa fie real pozitive, adica peste rata inflatiei. “In plan apropiat credem ca dobanzile la credite cat si la depozite vor continua sa inregistreze o tendinta descendenta astfel incat nu ar fi de mirare ca inca de la inceputul anului viitor sa vedem o diminuare a dobanzilor la depozite, urmata de o reasezare a celor la credite”, spune Radu Craciun. El spune ca sunt sanse destul de mari ca inflatia sa ramana sub marginea inferioara a intervalului tintit de banca centrala in prima jumatate din 2015, astfel ca putem asista la o reducere de dobanda la urmatorul consiliu al BNR, programat pentru inceputul lunii ianuarie 2015. Analistii BCR estimeaza ca dobanzile pe termen scurt ar putea ramane la niveluri scazute, influentate in principal de politica monetara a bancii centrale, in timp ce evolutia randamentelor la titlurile de stat va fi determinata de sentimentul investitorilor si de impactul masurilor de relaxare monetara derulate de BCE.

Citeste si

]]>
Finante Banci Wed, 17 Dec 2014 16:14:56 +0200 Conso
Creditul bancar, locul 3 in topul surselor de finantare pentru companii http://www.conso.ro/imm/creditul-bancar-locul-3-in-topul-surselor-de-finantare-pentru-companii ar_3279 Creditele obtinute de la banci reprezinta ca importanta doar a treia sursa de finantare utilizata de catre companii, arata un sondaj BNR. Reinvestirea profitului sau vanzarea de active a reprezentat in perioada aprilie-septembrie 2014 optiunea de finantare aleasa de catre 46% dintre respondenti. Finantarea bancara, pentru al treilea semestru consecutiv, a inregistrat un grad de utilizare redus (de exemplu, doar 8% din companii au indicat utilizarea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit, celelalte categorii de credit bancar fiind selectate de un numar mult mai mic de companii). Creditele avand garantia fondurilor de garantare au fost utilizate marginal in perioada aprilie – septembrie 2014 (2% din firme). Din perspectiva marimii companiilor, corporatiile au dovedit o apetenta superioara pentru finantarea bancara, 34% dintre companiile de mari dimensiuni declarand ca au apelat la un descoperit de cont bancar sau linii de credit si doar 12% dintre corporatii au solicitat credite pentru investitii.

Citeste si

]]>
Finante Banci Wed, 17 Dec 2014 16:13:30 +0200 Conso
Bugetul va intra in dezbaterea Parlamentului pe 19 decembrie http://www.conso.ro/banii-economia/bugetul-va-intra-in-dezbaterea-parlamentului-pe-19-decembrie ar_3273 Birourile permanente reunite ale Parlamentului au stabilit pe 13 decembrie calendarul dezbaterii in plen. Pana luni, 15 decembrie se vor putea depune amendamente iar marti va avea loc sedinta comisiilor de specialitate care vor aviza sau nu amendamentele depuse. Pana joi, 18 decembrie, va fi elaborat raportul pe baza proiectului de buget pe 2015 si tot joi se vor stabili timpii de dezbatere in plenul Parlamentului. Dezbaterea va incepe vineri dimineata (19 decembrie) si se va desfasura si duminica (21 decembrie). Cum adoptarea bugetului pare ca se va produce cam din scurt, avand in vedere ca Parlamentul se va reuni tot duminica pentru depunerea juramantului de catre presedintele Johannis, sansele ca adoptarea sa sa se prelungeasca cateva zile dupa 21 decembrie sunt destul de mari. Proiectul de buget se afla pe site-ul Camerei Deputatilor si pe site-ul Guvernului si poate fi accesat de sambata, 13 decembrie.

Citeste si

]]>
Finante Banci Mon, 15 Dec 2014 17:09:43 +0200 Conso
BCE da unda verde recapitalizarii bancilor cu probleme http://www.conso.ro/info-banci/bce-da-unda-verde-recapitalizarii-bancilor-cu-probleme ar_3272 Cele 13 banci care au picat testele de stres din octombrie au acordul Bancii Centrale Europene pentru majorari de capital. Acestea vor avea la dispozitie intre sase si noua luni sa acopere deficitul si sa implementeze programele prezentate. In octombrie, BCE a publicat rezultatele unei analize privind 130 de institutii bancare din zona euro, din care a rezultat ca 25 de banci au nevoie de capital suplimentar in valoare de 25 de miliarde de euro. Cum testele au fost realizate pe baza situatiilor financiare ale bancilor de la finele anului trecut, 12 dintre acestea operasera intre timp majorari de capital in valoare cumulata de 15 miliarde de euro astfel incat ramasesera doar 13 corigente.

Citeste si

]]>
Finante Banci Mon, 15 Dec 2014 17:08:05 +0200 Conso
Campaniile de fidelizare castiga si pierd usor clientii noi in Romania http://www.conso.ro/plati/campaniile-de-fidelizare-castiga-si-pierd-usor-clientii-noi-in-romania ar_3271 Clientii autohtoni nu stau pe ganduri sa-si schimbe magazinul obisnuit pentru un program de fidelizare derulat de concurenta ce ofera puncte bonus ori produse oferite gratuit, arata un studiu Nielsen. Cea mai mare parte a participantilor la studiu (80%) au participat in ultimele trei luni la o campanie de fidelizare ce presupunea acumularea de puncte bonus, iar aproape 60% participa in prezent la un astfel de program. Intr-un top al premiilor pe baza punctelor bonus, primul loc este ocupat de aparatura de uz casnic (23%), urmata de solutiile de ingrijire personala (15%) si de ustensilele pentru gatit (12%). Un sfert dintre respondenti sunt gata sa schimbe retailerul pentru unul care are o campanie de fidelizare mai interesanta din punctul de vedere al punctelor bonus, iar 60% dintre subiecti nu exclud schimbarea retailerului. Studiul Nielsen a fost realizat online in perioada 10-16 octombrie 2014.

Citeste si

]]>
Finante Banci Mon, 15 Dec 2014 17:04:02 +0200 Conso
Proiectul de buget pe 2015 este subred http://www.conso.ro/banii-economia/proiectul-de-buget-pe-2015-este-subred ar_3266 Consiliul Fiscal apreciaza ca unele venituri prgnozate in proiectul bugetului de stat pe 2015 sunt supradimensionate iar unele cheltuieli sunt subevaluate. De asemenea, Consiliul se indoieste de cresterea spectaculoasa a absorbtiei fondurilor europene. "La o analiza preliminara a agregatelor bugetare cuprinse in proiectul de buget pe baza datelor disponibile la acest moment, ne manifestam unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor «impozit pe venit», «contributii sociale», «impozit pe profit», «impozite si taxe pe proprietate», care sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante si de masurile de politica fiscala adoptate", se arata in opinia Consiliului. De asemenea, Consiliul semnaleaza ca pe partea de cheltuieli, o serie de categorii - «cheltuieli de personal», «cheltuieli cu bunuri si servicii», «asistenta sociala» - par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara din 2014. In plus, cresterea prognozata a cheltuielilor de investitii se bazeaza in cea mai mare parte pe o crestere proiectata spectaculoasa (aproape dublare fata de executia bugetara din 2014) a absorbtiei fondurilor europene, care, desi dezirabila, pare foarte putin probabil a se realiza, in timp ce cheltuielile de capital finantate din surse proprii sunt proiectate a creste fata de nivelul foarte scazut inregistrat in 2014 (ele scad semnificativ insa ca procent din PIB fata de perioada 2010-2013), mai precizeaza Consiliul.

Citeste si

]]>
Finante Banci Fri, 12 Dec 2014 18:17:04 +0200 Conso
Bursa isi da AeRO http://www.conso.ro/imm/bursa-isi-da-aero ar_3267 Noul sistem alternativ de tranzactionare AeRO se va lansa pe 25 februarie 2015 dupa ce a primit girul ASF. Pe noua platforma s-ar putea lista companiile mici, in cautare de finantare gratis de la viitorii actionari (la banci costa) si cu potential mare de crestere spun oficialii BVB (dar si de faliment, ca orice firma mica). Care sunt conditiile de listare pe AeRO? Valoare estimata de minimum 250.000 euro (aici criteriul e cam neclar, dupa ce criteriu se fac estimarile si cine le certifica?), pachetul de actiuni scos la vanzare este de cel putin 10% sau compania are un num?r minim de 30 de actionari. Documentatia necesara pentru admiterea pe AeRO cuprinde o cerere de admitere la tranzactionare, un document de prezentare, ultimele situatii financiare (anuale si semestriale), dovada platii comisionului de procesare catre BVB si contractul incheiat cu un consultant autorizat. Si pana acum micile firme se puteau lista pe ATS, dar nu s-au inghesuit prea tare, cu o singura exceptie. E vorba de o companie ce presta servicii de curatenie pentru hoteluri (Pro Vorbas) de care nimeni n-a mai auzit nimic din 2012. Bursa le-a facut deci o cutie separata sperand sa aiba mai mult succes cu efectul de vitrina.

Citeste si

]]>
Finante Banci Fri, 12 Dec 2014 18:12:19 +0200 Cristian Dogaru
Hainele sunt principalul cadou de Craciun http://www.conso.ro/plati/hainele-sunt-principalul-cadou-de-craciun ar_3268 Romanii se gandesc in primul rand la haine atunci cand iau in calcul sa faca un cadou de Craciun. Aceasta optiune consuma 28% din bugetul de cadouri, reiese dintr-un sondaj realizat de compania de credite rapide Ferratum. Pe locurile urmatoare in topul preferintelor se gasesc jucariile (15% din buget), dulciurile (15%), electronice si electrocasnice (14%) si cosmetice (8%). Alegerile romanilor sunt similare cu cele semnalate la nivel european, unde 20% din bugetul de cumparaturi pentru Craciun este alocat pentru haine. Mai putin de 10% este cheltuit pe cosmetice, produse de patiserie si dispozitive electronice. La o comparatie intre tari, reiese ca Estonia are o preferinta clara pentru carti (22%), polonezii prefera cosmeticele (18%) si lituanienii cheltuie mai mult pe produse de patiserie si dulciuri (16%). Olandezii cumpara cel mai mult alcool pentru Craciun (10%). Mai mult de jumatate dintre cei chestionati se asteapta sa isi recapete echilibrul financiar in maxim 2 luni dupa Craciun. Sondajul a fost realizat in randul clientilor Ferratum si a inclus aproape 1.900 de persoane din 15 tari europene. Romanii cheltuie pentru cadouri cu 21% mai mult decat media tarilor incluse in sondaj, fiind penultima tara din UE dupa gradul de saracie.

Citeste si

]]>
Finante Banci Fri, 12 Dec 2014 18:09:43 +0200 Conso
Creste salariul minim, cresc disputele pe marginea sa http://www.conso.ro/banii-economia/creste-salariul-minim-cresc-disputele-pe-marginea-sa ar_3259 Guvernul a anuntat ca salariul minim pe economie va creste de la 900 la 975 lei din ianuarie urmand sa ajunga la 1050 din iulie 2015. Motiv de nemultumire printre angajatorii privati si de scrisori deschise din mediul academic apropiat acestora. Pe langa salariul minim, Executivul va majora de anul viitor si pensiile cu 5%. Prin presa a circulat recent o scrisoare deschisa semnata de mai multi profesori, analisti si manageri care afirma in esenta ca o crestere a salariului minim duce la o crestere a somajului si ca aceasta decizie afecteaza in special tinerii si muncitorii slab calificati care vor gasi cu greu un angajator care sa le plateasca un salariu de 1.000 lei. Are acoperire o astfel de argumentatie? Mai intai sa observam ca salariul minim nu este un concept romanesc si ca se practica si in economiile dezvoltate. E bine ca Romania foloseste mai des (de la 700 lei in 2012 salariul minim a ajuns la 900 lei in prezent si va atinge 1050 lei in 2015) aceasta parghie? Cel mai bun indiciu pentru oferirea unui raspuns corect la aceasta intrebare este raportul intre preturi si venituri in economiile dezvoltate si in Romania. Cum preturile s-au cam egalizat in timp ce veniturile sunt inca mult sub cele din statele dezvoltate, cresterea salariului minim (va acompania majorari si la alte venituri) este o modalitate de reducere a decalajelor. Sa nu uitam in plus ca peste 65% din salariati au venituri sub salariul mediu pe economie fiind deci mult mai apropiati de salariul minim. In plus, numarul celor afectati pozitiv de cresterea salariului minim ar putea fi sensibil mai mare decat victimele acestuia (tineri care isi gasesc mai greu loc de munca, precum in exemplul adus in discutie in scrisoarea deschisa).

Citeste si

]]>
Finante Banci Wed, 10 Dec 2014 16:22:07 +0200 Cristian Dogaru
Bugetul de Craciun bate pasul pe loc la 1500 lei http://www.conso.ro/plati/bugetul-de-craciun-bate-pasul-pe-loc-la-1500-lei ar_3258 Media cheltuielilor estimate in intervalul dintre Craciun si Revelion de oraseni, de 1.500 lei, este comparabila cu cea din 2013, impulsionarea consumului nefiind vizibila pe acest segment. Cum se imparte acest buget? Aproape 90% dintre respondentii sondajului efectuat de Mednet Marketing Research vor oferi cadouri cu ocazia Craciunului si a Revelionului. Suma medie pe care orasenii intentioneaza sa o cheltuiasca in acest an va fi de 470 lei, in usoara crestere fata de cea din 2013 (465 lei). Avem o relativa stagnare si pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, bauturi racoritoare, fructe etc.) unde suma medie alocata este de 602 lei (comparativ cu 600 lei in 2013). In cazul articolelor nealimentare specifice sarbatorilor de iarna (ornamente, cosmetice, imbracaminte, incaltaminte etc.) suma medie alocata a scazut usor de la 498 lei la 467 lei. In ceea ce priveste calatoriile/excursiile din perioada sarbatorilor avem o crestere a numarului orasenilor care vor pleca in concediu, dar o scadere a sumei medii alocate, de la 1.524 lei in 2013, la 1.149 lei in 2014. Pentru iesirile in oras/la restaurant persoanele intervievate intentioneaza sa aloce, in medie, aproximativ aceeasi suma ca anul trecut (372 lei). Studiul a fost realizat pe un esantion reprezentativ pentru Bucuresti si orasele cu peste 100.000 locuitori, in perioada 25 - 28 noiembrie 2014, fiind  intervievate telefonic 800 persoane.

Citeste si

]]>
Finante Banci Wed, 10 Dec 2014 16:20:00 +0200 Conso
Banca Transilvania anunta preluarea Volksbank Romania http://www.conso.ro/info-banci/banca-transilvania-anunta-preluarea-volksbank-romania ar_3257 Contractul va fi semnat miercuri 10 decembrie 2014, dupa ce Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania aprobase cu o zi inainte achizitia a 100% din actiunile Volksbank Romania. Banca Transilvania si Volksbank vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, ulterior urmand integrarea Volksbank, se arata intr-un comunicat transmis Bursei. "Incorporarea Volksbank in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale si dupa solicitarea si primirea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor". Volksbank Romania era detinuta de  VBI Beteiligungs (Austria) dupa vanzarea  Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank din Rusia. Grupul Volksbank mai are 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%. Volksbank a avut anul trecut pierderi de 103 milioane de euro in Romania, generate in special de provizioanele pentru creditele cu probleme. Banca-mama nu a trecut recent testele de stres ale BCE, deficitul de capital fiind de 865 milioane de euro. Dupa fuziunea celor doua entitati din Romania ramane de vazut ce soarta va avea propunerea facuta de Volksbank clientilor cu credite in franci elvetieni - care urmau sa plateasca ratele la un curs semnificativ imbunatatit.

Citeste si

]]>
Finante Banci Wed, 10 Dec 2014 16:15:56 +0200 Conso
Cat de rau stam la ocuparea fortei de munca? http://www.conso.ro/banii-economia/cat-de-rau-stam-la-ocuparea-fortei-de-munca ar_3254 Din 20 milioane locuritori, muncesc cu forme legale mai putin de 5 milioane (23%), un procent redus in comparatie cu Ungaria sau Cehia care au un grad de ocupare aproximativ dublu. Daca tinem insa cont de ponderea populatiei autosuficiente din zona rurala si de piata neagra, optica se poate schimba. Ar trebui sa ne ingrijoram ca doar in cateva locuri din tara (Bucuresti, Timis, Sibiu sau Brasov) rata de ocupare a populatiei depaseste 30% iar in judete precum Giurgiu, Botosani sau Vaslui doar una din zece persoane are un loc de munca, conform unei analize a Ziarului Financiar? Procentul pare ingrijorator raportat la statele de prin vecini, vezi mai ales Ungaria si Cehia, dar asta nu tine cont de specificul romanesc. Populatia din rural atinge aproape 50 de procente in Romania iar asta nu se intampla in Cehia de pilda, unde populatia este foarte urbanizata. Taranii din Romania sunt “autosuficienti”, gospodariile lor de subzistenta le asigura strictul necesar, poate intr-o proportie mai mare decat o fac gospodariile cu salariu minim pe economie din zona urbana (din acest motiv nici nu se inghesuie taranii sa intre in campul muncii pe salarii de 1000 lei). Daca am prelua si aceste persoane din agricultura de subzistenta in statisticile privind ocuparea am ajunge probabil la valorile de 30% consemnate in cazul Bucurestiului. Iar daca mai punem si piata neagra, bine reprezentata in Romania (exista estimari ce o plaseaza la 30% din PIB), gradul de ocupare poate urca spre 40%, cat in Ungaria.

Citeste si

]]>
Finante Banci Tue, 09 Dec 2014 17:25:51 +0200 Cristian Dogaru
Angajatorii vor incepe 2015 un pic mai optimisti http://www.conso.ro/banii-economia/angajatorii-vor-incepe-2015-un-pic-mai-optimisti ar_3253 Potrivit unui raport Manpower, previziunea privind angajarile in primul trimestru din anul viitor este in crestere cu 3% raportat la primul trimestru din 2014, cei mai optimisti manageri fiind in industria prelucratoare. Per total, 13% dintre angajatori prognozeaza cresteri ale numarului de angajati, 12% anticipeaza scaderi, iar 73% nu intentioneaza sa modifice structura de personal in urmatoarele luni. Cele mai optimiste intentii le au companiile din industria prelucratoare (+17% fata de 2014) iar cei mai pesimisti sunt angajatorii din agricultura, silvicultura si pescuit, precum si cei din sectorul constructii (-3%). Cea mai semnificativa schimbare de optica fata de trimestrul anterior este in sectorul de energie electrica, apa si gaze, unde previziunea de +3% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat cea pentru trimestrul patru din acest an.

Citeste si

]]>
Finante Banci Tue, 09 Dec 2014 17:22:32 +0200 Conso